Homocysteina – nowy wskaźnik stanu zdrowia.

Homocysteina i choroby serca …


Choroby serca to istna plaga, która zbiera śmiertelne żniwa.

Wysoki poziom cholesterolu i podwyższone ciśnienie krwi, są dobrze znanymi czynnikami ryzyka chorób serca. Ale czy jest możliwe, że występują  dodatkowe czynniki ryzyka, które przyczynia się do dysfunkcji układu krążenia w naszym ciele? Dlaczego jedni zapadają na choroby układu krążenia, mimo niskiego poziomu cholesterolu, a inni latami żyją z podwyższonym cholesterolem i nie dotykają ich problemy miażdżycowe?


Wykryto nowy czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego- nazywa się homocysteina.


Homocysteina – co to takiego? 


Homocysteina” to aminokwas siarkowy, powstający u człowieka w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny, pochodzącej ze spożywanego białka” 1 jest on generowany przez normalny metabolizm w organizmie.

Homocysteina jest jednym z  produktów ubocznych przemian w organizmie . Wysoki poziom homocysteiny mają osoby, które spożywają dużo mięsa (spowodowane jest to dużą ilością metioniny). Problem pojawia się również, gdy homocysteinaupośledzone są procesy usuwania nadmiaru homocysteiny z krwi.  Wyraźny wzrost poziomu homocytseiny powoduje też alkohol.

Podwyższony poziom homocysteiny powoduje nadmierne krzepnięcie krwi i zmniejsza jej przepływ w najważniejszych regionach ciała. Brak dopływu krwi do serca może powodować zawał serca , natomiast brak dopływu krwi do mózgu, przyspiesza rozwój otępienia i może prowadzić do udarów.


Faktem jest , że to cholesterol zatyka naczynia krwionośne i jego nadmiar prowadzi  do zawału, ale tylko pod warunkiem, że będzie on w stanie przylepić się do ścianki naczynia krwionośnego. Uszkodzenia naczyń krwionośnych wywołane są natomiast, przez  podwyższony poziom homocysteiny. Uszkodzenie  ściany tętnicy spowodowane wysokim poziomem homocysteiny jest jednym z czynników, które mogą inicjować proces arteriosklerozy, co prowadzi do dysfunkcji komórek śródbłonka i ostatecznie do zawałów serca i udaru. Dodatkowo homocysteina powoduje stres oksydacyjny. Homocysteina jest również związana z utlenianiem LDL,  który uznawany jest za potencjalny czynnik ryzyka miażdżycy.

 

7 powodów wysokiego poziomu homocysteiny (podwyższona homocysteina)   

  1. czynniki genetyczne – np. uszkodzenie genu MTHFR
  2. dieta uboga w witaminy z grupy B (niedobór witamin z grupy B)
  3. nadużywanie alkoholu i palenie papierosów
  4. stosowanie leków chemicznych (teofilina, fenytoina, leki onkologiczne itp.)
  5. przewlekłe choroby nerek
  6. przewlekła niewydolność tarczycy
  7. łuszczyca

 

Homocysteina- prawidłowy poziom homocysteiny we krwi

Prawidłowe poziom homocysteiny we krwi to 5 – 15 µmol/l.  Jednak już poziom 11-13 µmol/l.  to powód do niepokoju, gdyż może zacząć dochodzić do uszkodzenia tkanek. Podwyższony poziom homocysteiny we krwi to „hiperhomocysteinemia”, za postać ciężką przyjmuje się wartości ponad 100 µmol/l.

 

Kto powinien wykonać badania na poziom homocyteiny?

Poziomu homocysteiny  jest bardzo dokładnym wskaźnikiem stanu zdrowia. Wysoki poziom homocysteiny wywołuje stres oksydacyjny. Badania na poziom homocysteiny może wykonać każdy, by mieć pogląd na swój stan zdrowia. Obowiązkowo na badanie powinny wybrać się osoby z grupy ryzyka czyli osoby z podwyższonym ciśnieniem tętniczym, chorujące na miażdżycę, osoby z chorobami nerek, ludzie żyjący w silnym stresie , osoby z nadwagą, palacze, alkoholicy oraz każdy kto nie czuje się zdrowy.   

 

Co zrobić, by  homocysteina mieściła się w normie?

Nowe badania dowodzą, że niedobór witamin z grupy B, kwasu foliowego, podnosi poziom homocysteiny. "Witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina B12 i B6 mogą zmniejszyć podwyższone stężenia homocysteiny w ciągu 6 tygodni" 2
 

Tylko 30-40% ludzi badanych ma prawidłowy poziom kwasu foliowego. Powstaje pytanie co jest przyczyną takiego stanu rzeczy?
Mogą być 2 powody. Po pierwsze, większość ludzi po prostu nie spożywa wystarczającej ilości owoców i warzyw. Po drugie, "bio-dostępność" kwasu foliowego z naturalnych źródeł w żywności jest niska … po prostu jest on słabo wchłanialny. To dlatego, że kwas foliowy w naturalnych produktach roślinnych jest połączony z innymi elementami, organizm najpierw musi odłączyć potrzebną mu część, a potem ją przyswoić. A to zależy od enzymów jelitowych.

Kwas foliowy w suplementach

Kwas foliowy w suplementach diety jest już w prostszy, występuje w formie łatwej do przyswojenia.  
Okazuje się, że poziom kwasu foliowego zwiększa się u osób, którym podawano łatwo wchłaniany, kwas foliowy pochodzący z suplementów. Podawanie pożywienia naturalnie bogatego w kwas foliowy jest nie wpływa znacznie na jego poziom w organizmie.

Składniki ważne dla zdrowia serca to  witaminy  C i E oraz beta-karoten, wśród minerałów można wymienić cynk, żelazo, selen, wapń i magnez.  Dobre produkty zawierające antyutleniacze to resveratrol, jagody acai, olej lniany, miłorząb japoński i wiele innych.
Pełne spektrum witamin, minerałów odpowiednio zrównoważone, są niezbędne dla serca i utrzymania dobrego stanu zdrowia.

 

1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Homocysteina

2. American Journal of Clinical Nutrition

 

 

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *