Czy wiesz, że sosna posiada wiele właściwości zdrowotnych? Syrop sporządzony z młodych pędów sosny stymuluje układ odpornościowy, skraca czas choroby i rekonwalescencji.
Syrop z pędów sosny: „home made” ma szerokie zastosowanie
• działa wykrztuśnie,
• eliminuje nadmiar śluzu, flegmy,
• neutralizuje patogenne bakterie w układzie oddechowym,
• łagodzi stany zapalne gardła,
• łagodzi kaszel.
Sosna posiada też dosyć sporo witaminy C, której cennego wpływu na zdrowie nie da się przecenić. Witamina C jest niezbędnym składnikiem układu odpornościowego, ponieważ stymuluje produkcję białych krwinek i posiada właściwości przeciwutleniające, które zapobiegają chorobom.
Przepis na syrop z pędów sosny- na przeziębienie, na kaszel, na jesień
Potrzebujesz świeże, młode pędy sosny oraz cukier lub miód.
Najlepiej zbierać młode pędy sosny w maju, zbieramy pędy o długości ok 8-10 cm. Oczywiście z dala od miasta i zatłoczonych dróg.
Mając na uwadze nie tylko swoje dobro, ale także drzewa, z którego dobrodziejstw korzystamy nigdy nie zrywaj wszystkich młodych pędów z sosny. Zbierz pędy z wielu młodych sosenek, w ten sposób nie pozbawisz drzewa przyrostu rocznego.
Sposób przygotowania: syrop z pędów sosny
W czystym słoiku o szerokim dnie układaj na przemian warstwę pędów sosny i warstwę cukru (jeśli wybierasz miód to wartę miodu) i tak aż zapełnisz słoik.
Pierwszą warstwę stanowią pędy sosny, a ostatnią cukier lub miód.
Tak przygotowany słoik wystaw na działanie promieni słonecznych na okres około 4 tygodni.
Pamiętaj by codziennie wietrzyć miksturę, by nie zalęgła się pleśń.
Po okresie około 4 tygodni powstanie syrop, a cukier całkowicie się rozpuści. Przelej syrop do małych wyparzonych słoiczków, używając gazy lub gęstego sitka.
GOTOWE!
Sięgaj po syrop z pędów sosny za każdym razem gdy masz problem z kaszlem , katarem, przeziębieniem.
Dawkowanie: 1 łyżeczka 3 razy dziennie.
NA ZDROWIE