LECZENIE GRZYBICY – NATURALNE METODY
1. Wyeliminowanie jedzenia, które karmi grzybicę.
2. Wzmocnienie systemu odpornościowego. Zbudowanie tarczy przeciw grzybicy.
- Spożywania odpowiednich pokarmów
- Podaży odpowiednich suplementów
- Unikanie drożdży, pleśni i grzybów
3. Powstrzymanie rozrostu grzybicy.
4. Zbudowanie „zdrowia jelit”
5. Przetrzymanie „kryzysu ozdrowieńczego”
1 WYELIMINOWANIE JEDZENIA, KTÓRE KARMI GRZYBICĘ
Grzyby do rozwoju potrzebują pożywienia i miejsca. To pierwsze zapweni im dieta bogata w cukier, węglowodany proste, konserwowana żywność, fast foody, gluten, alkohol oraz obecność innych przedstawicieli tego samego gatunku czyli drożdży, O tym czego i dlaczego unikać pisałam w poście "Grzybica-przyczyny i objawy"
2 WZMOCNIENIE SYSTEMU ODPORNOŚCIOWEGO I ZBUDOWANIE TARCZY PRZECIW GRZYBICY
2a SPOŻYWANIE ODPOWIEDNICH POKARMÓW A LECZENIE GRZYBICY- dieta a grzybica
Zła dieta, lub przerost drożdżaków, na skutek częstego zażywania antybiotyków lub innych leków, może prowadzić do stanu, w którym nasz organizm nie będzie potrafił sobie poradzić z grzybicą i nigdy nie wyzdrowiejemy . Spożywanie odpowiednich pokarmów jest kluczowym krokiem w dążeniu do pozbycia się grzybicy. Dieta dla chorych na grzybicę jest bogata w białko i dobrej jakości, nieprzetworzone, nasycone tłuszcze i oleje, a uboga w węglowodany, nie zawiera cukrów, białej mąki lub przetworzonej żywności, zakazane są też owoce (wszystkie prócz cytryn). Produkty muszą być jak najbardziej świeże i naturalne, bez dodatków, pestycydów, metali ciężkich, nienapromieniowane, pozbawione mykotoksyn, itp.
Mięso i tłuszcze powinny być z organicznych, karmionych trawą zwierząt, z wolnego chowu. Oleje takie jak kokosowy, palmowy, lniany (nie utwardzone, najlepiej nieratyfikowane) . Ryby powinny pochodzić ze źródeł spoza hodowli, być wolne od rtęci i innych zanieczyszczeń. Warzywa powinny pochodzić z wiarygodnych źródeł, lub z certyfikowanych, organicznych upraw.
Białko w diecie spowalnia rozkład węglowodanów, co zmniejsza zapotrzebowanie na wydzielanie insuliny przez trzustkę. Odpowiednia ilość białka, stymuluje także uwalnianie glukagonu, hormonu, który działa na przemianę węglowodanów, tłuszczów i białek.
TŁUSZCZE I OLEJE I LECZENIE GRZYBICY – dieta a grzybica
Dobre tłuszcze i oleje są niezbędne do utrzymania kandydozy pod kontrolą. Nie tylko zwiększają zdolność organizmu do wchłaniania substancji odżywczych czy witamin, ze spożywanych pokarmów, ale także zapewniają najbardziej efektywne źródło energii. Zapewniają one również budulec dla błon komórkowych i różnych hormonów i substancji podobnych do hormonów. Dobre tłuszcze działają jak nośniki dla istotnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, A, D, E i K, oraz służą do przekształcania karotenu w witaminę A, oraz w absorpcji minerałów i biorą udział w wielu innych procesach. Rodzaje spożywanych tłuszczów mają duży wpływ na przyswajanie i wykorzystanie witaminy D.
MIT CHOLESTEROLU – dieta a grzybica
Cholesterol, w przeciwieństwie do popularnego przekonania, jest twoim najlepszym przyjacielem. Zadaniem cholesterolu jest naprawa i ochrona komórek, co z kolei jest niezbędne dla odżywienia mózgu i układu nerwowego. Mózg w 70% składa się cholesterolu, a ten nie może prawidłowo funkcjonować bez niego. Hormony, takie jak estrogeny i testosteron, są wykonane z cholesterolu. Sole kwasów żołądkowych, żółć (dla trawienia) zbudowane są z cholesterolu. Cholesterol jest także silnym przeciwutleniaczem.
Cholesterol jest substancją niezbędną dla komórek u wszystkich ssaków. Nie ma takich rzeczy jak dobry czy zły cholesterol, w rzeczywistości organizm produkuje trzy do czterech razy więcej cholesterolu niż ilość, jaką dostarczamy z pożywieniem. Wybitny amerykański lekarz i naukowiec George Mann nazwał teorię cholesterolu "największym naukowym oszustwo tego wieku”
OMEGA 3 A LECZENIE GRZYBICY – dieta a grzybica
Kwasy tłuszczowe – są dwa rodzaje kwasów tłuszczowych, które muszą być uzyskane z diety, a są to omega-3 i omega-6. Nazywane są one niezbędnymi, ponieważ musimy je pozyskiwać z pożywienia, gdyż nasz organizm nie może ich sam produkować. Dieta większości ludzi zawiera nadmierną ilości tłuszczów omega 6, w związku z tym ważne jest, aby upewnić się, że dieta zawiera więcej pokarmów bogatych w omega-3, aby zrównoważyć ten brak równowagi. Można wspomóc się suplementami zawierającymi kwas omega-3.
DOBRY I ZŁY TŁUSZCZ – dieta a grzybica
Unikaj wszystkich tłuszczów i olejów zwanymi trans – chorzy na grzybicę nie mogą sobie pozwolić na ryzyko pogorszenia stanu zdrowia poprzez spożywanie toksycznych olei i tłuszczów – należy unikać wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i uwodornionych olei roślinnych (margaryny, olej canola, i wszystkie uwodorodnione czyli sztucznie utwardzone oraz ratyfikowane tłuszcze.), zwane tłuszczami trans. Te tłuszcze trans i oleje, są nie tylko toksyczne, ale również zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę E i inne przeciwutleniacze oraz upośledzają działanie układu odpornościowego. Wszystkie tłuszcze trans, obecne w margarynach itp. ale także w batonach, ciastkach, chipsach, frytkach fast foodach oraz w innej przetworzonej żywności, są złe dla człowieka i zawsze należy ich unikać, dotyczy to również ludzi zdrowych.
Tłuszcze trans i oleje ratyfikowane ekstrahowane są w procesie uwodornienia (oleje rafinowane). Proces ten wykorzystuje: 1) Wysoką temperaturę, 2) katalizator metaliczny np. nikiel, cynk, miedź lub inne metale reaktywne, 3) gazowy wodór. Takie połączenie jest wyjątkowo toksyczne i sprawia, że organizm reaguje na taki olej, jak na tworzywo sztuczne.
Naturalne oleje roślinne nie powinny być zbyt mocno podgrzewane lub wykorzystywane do gotowania czy smażenia, z wyjątkiem oliwy z oliwek. Bardziej odpowiednim rodzajem tłuszczu dla zdrowia jest tłuszcz nasycony, mimo jego złej sławy, odgrywa on wiele ważnych ról w chemii ciała. Alternatywą do smażenia na oleju rzepakowym jest np. smalec gęsi albo masło ghee (masło klarowane).
Prawdą jest, naturalne tłuszcze i oleje mają właściwości prozdrowotne, w przeciwieństwie do tłuszczów trans, które są chorobotwórcze. Tłuszcze trans mogą podrażniać ściany tętnic, albo prowadzić do rozwoju nowotworów.
OLEJ KOKOSOWY A LECZENIE GRZYBICY – dieta a grzybica
Olej kokosowy jest kolejnym zdrowym tłuszczem nasyconym, który ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, które są korzystne dla osób cierpiących na Candida. Zabija on też się drożdżaki. Olej kokosowy wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, jest źródłem ważnych składników odżywczych, niezbędnych dla zdrowia, poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Tłuszcz z oleju kokosowego są łatwo trawione i wchłaniane, w przeciwieństwie do tłuszczów trans, które działają jak plastik w organizmie. Zapewniają szybkie źródło energii, biorą udział w procesach gojenia. Olej kokosowy jest bezpośrednio wchłaniany z jelita do żyły wrotnej i przesyłany bezpośrednio do wątroby, podczas gdy inne tłuszcze wymagają enzymów trzustkowych, by zostały najpierw przetworzone na mniejsze jednostki.
Poszukaj nierafinowanego oleju kokosowego, ponieważ większość dostępnych na rynku produktów, to oleje rafinowane, bielone, i bezwonny. Są one bardzo odporne na psucie i mają długą trwałość (do 2 lat w temperaturze pokojowej). Olej kokosowy ma wysoką temperaturę spalania i jest doskonałym olejem do gotowania. Olej kokosowy może być spożywany łyżką z posiłkami, gdyż znacznie poprawia trawienie. Dobra dawka terapeutyczna wynosi od 1 – 2 łyżki oleju kokosowego do posiłku.
WĘGLOWODANY – dieta a grzybica
Posiłki ubogie w węglowodany proste są ważnym aspektem diety dla osób cierpiących z powodu przerostu Candida, ponieważ proste węglowodany (wysoki Indeks glikemiczny) karmią Candidę. Węglowodany to produkty, które nie są białkami ani tłuszczami, w występują w warzywach, zbożach i owocach. Podczas leczenia grzybicy z diety należy wykluczyć praktycznie wszystkie owoce oprócz cytryn. Najbardziej wartościowe warzywa z niska zawartością węglowodanów to: fasola szparagowa, brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, szpinak, szparagi, seler, papryka, kapusta, gorczyca i kapusta pekińska. Warzywa, które hamują wzrost Candida to: surowy czosnek, cebula, chrzan, kapusta, brokuły, rzepa.
SOJA – dieta a grzybica
Soja zawiera duże ilości naturalnych toksyn i "anty-odżywczych" substancji, w tym silne inhibitory enzymów, które blokują działanie enzymów niezbędnych do trawienia białek. Inhibitory te nie są całkowicie eliminowane podczas zwykłego gotowania i mogą wywoływać poważne zaburzenia pracy i bóle żołądka, zmniejszają trawienie białek. Badanie na zwierzętach, którym podawano soję doprowadziły do powiększenia trzustki, uszkodzenia tarczycy i innych chorób w tym raka.
Soja zawiera również jeden z najwyższych odsetków pestycydów któregokolwiek z naszych produktów spożywczych i jest w 99% genetycznie zmodyfikowana. Ziarna soi są także bogate w kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie minerałów – wapnia, magnezu, miedzi, żelaza i cynku, w szczególności – w przewodzie pokarmowym. Osoby cierpiące na Candida muszą unikać soi i wszystkich produktów sojowych.
SÓL i PRZYPRAWY – dieta a grzybica
Sól i przyprawy – sól jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej diety. Wraz z innymi dobroczynnymi przyprawami odgrywa ważną rolę w podstawowych procesach trawienia i wchłaniania. Sól uaktywnia pierwszy enzym w ustach, amylazę ze śliny oraz chlorek sodu (sól kuchenna) jest niezbędna do wytwarzania kwasu solnego, biorącego czynny udział w trawieniu. Jest ona również ważne dla utrzymania właściwej równowagi soli do potasu.
Sól cieszy się złą sławą ze względu na fakt, że większość soli jest wysoce przetworzona i zanieczyszczona metalami ciężkimi.
Najlepszą solą jest sól morska, ręcznie zbierana, nieprzetworzona, certyfikowana i zawierająca naturalny bilans minerałów. W soli może być nawet do 90 różnych minerałów. Doskonałym napojem elektrolitycznym jest po prostu czysta woda z około ¼ łyżeczki soli morskiej na pół szklanki wody.
2b PODAŻ ISTOTNYCH SUPLEMENTÓW
Osoby cierpiące na grzybicę spowodowaną przez Candida muszą budować swój system odpornościowy poprzez dodanie pewnych niezbędnych witamin i minerałów, które są wolne od drożdży i cukru, w tym:
• Chlorella – zawiera szeroką gamę witamin, minerałów i enzymów. Ułatwia budowę systemu odpornościowego, odtruwa z metali ciężkich i innych pestycydów w organizmie, poprawia działanie układu trawiennego, zwiększa poziom energii , sprzyja unormowaniu poziomu cukru we krwi i ciśnienia krwi. Zalecana dawka: dwie tabletki trzy razy dziennie.
• Witamina B Complex (bez drożdży) zalecana dawka: 1 tabletka dwa razy dziennie.
• Witamina C z bioflawonoidami, aktywizuje białe ciałka krwi odpowiedzialne za odporność – zalecana dawka: 1000 mg. dwa razy dziennie.
• Witamina D – kluczowa dla sprawnego systemu odpornościowego – zalecana dawka: 1000IU 1 raz dziennie
• Witamina E, zawierające naturalny alfa tokoferol, (dl-alfa-tokoferol syntetyczny), który nie pochodzi ze źródła sojowego, zalecana dawka: 400 IU dwa razy dziennie.
• Wapń z magnezem zalecana dawka: 800-1200mg wapnia z dodatkiem magnezu
•Cynk – poprawia pracę systemu odpornościowego i pomaga wydalić i zneutralizować toksyny. Chcąc uzupełnić niedobory cynku zażywaj 15-30mg na dobę przed snem.
•Selen-niedobór selenu w diecie może zaburzać funkcje obronne organizmu i objawiać się zwiększoną podatnością na infekcje w tym grzybicze.
3 POWSTRZYMANIE ROZROSTU GRZYBICY- LECZENIE GRZYBICY
Istnieje wiele środków przeciw grzybicy, które zabijają się przerost Candida, w tym surowy czosnek, ocet jabłkowy, ekstrakt z liści oliwek i Pau d'Arco, ekstrakt z nasion grejpfruta, olejek z oregano. Wiele preparatów działa podobnie i są często skuteczne.
Czosnek – czosnek zawiera dużą ilość związków zawierających siarkę, które wykazują bardzo silne, szerokie spektrum składników o właściwości ach przeciwgrzybiczych. Wśród najbardziej efektywnych wskazywane są allicyny, alliiny, allinaza.
Świeży czosnek jest znacznie silniejszy wobec Candida albicans, niż jakiejkolwiek innej formie. Świeży czosnek jest odpowiednią alternatywą dla leków na poważne ogólnoustrojowe zakażenia drożdżami dla pacjentów z ciężką immunosupresją. Dodawanie do żywności świeżego czosnku (surowy pokrojony) lub połykanie surowych, rozdrobnionych ząbków czosnku jest tanim i skutecznym sposobem na leczenie grzybicy. Czosnek również stymuluje układ odpornościowy, poprawia krążenie, obniża podwyższone ciśnienie krwi, zabija pasożyty jelitowe i jest silnym antyoksydantem, działa jak antybiotyk i wykazuje wiele innych korzyści zdrowotnych.
Chcąc uzyskać jak największe korzyści z czosnku należy wybierać czosnek organiczny lub z pewnego źródła i rozdrobnić go. Rozdrabnianie uwalnia korzystne właściwości czosnku. Chcąc walczyć z przerostem Candida należy zjadać ok. 4-5 średniej wielkości ząbki dziennie zmieszane w żywności lub z posiłkami. Alternatywą jest zażywanie czosnku w kapsułkach. W jednej kapsułce jest wyciąg z całej główki czosnku! Poza tym możemy iść spokojnie do pracy albo na randkę, nikogo nie wystraszymy swoim zapachem.
Olej goździkowy – główny składnik goździków to substancja eteryczna o nazwie eugenol (od 84-96%). Goździk ma działanie rozluźniające, jest silnym antyoksydantem i ma silne właściwości przeciwrobacze i przeciwgrzybicze, a w dodatku chroni pożyteczną florę bakteryjną.
Ocet jabłkowy – naturalny ocet powstały z fermentacji kwaśnych jabłek jest doskonałym środkiem, który pomaga zwalczyć przerost drożdży w jelitach, przez faktycznie zabijanie drożdży. Wystarczy łyżkę octu jabłkowego wymieszać ze szklanką wody i wypić przed każdym posiłkiem. Niefiltrowany ocet jabłkowy pomaga tworzyć nieprzyjazne środowisko dla drożdży, a jednocześnie stworzyć dobre warunki dla przyjaznej flory jelitowej.Przepis na ocet jabłkowy znadziesz w tym wpisie
Olejek z oregano- olejek bogaty jest w wiele substancji czynnych, w tym kwas ursolowy mający działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i pierwotniakobójcze fitosterole. Szczególnie skuteczny jest w stosunku do grzyba Candida Albicans.
Pau d'arco – Pau d'arco to kora drzewa lasu deszczowego, który j z natury posiada właściwości anty-grzybicze (znany również jako Taheebo lub herbata Lepacho). Pau d'arco może być zażywać w kapsułce lub w postaci herbaty. Jeśli pijesz napar, stosuj 3 filiżanki herbaty dziennie.
Pau d’Arco wzmacnia układ immunoligiczny, posiada właściwości przeciwzapalne, antymalaryczne, antybakteryjne, antygrzybicze, szczególnie przeciw Candida albicans i przeciwpasożytnicze. Działa poprzez oczyszczanie z nadmiaru toksyn i wsparcie systemu odpornościowego do walki. Preparaty z Pau d’arco nie powodują działań ubocznych i mogą być stosowane w każdej grupie wiekowej.
Sok z owocu noni- gdy skutki grzybicy dotyczą zmian w ośrodkowym układzie nerwowym warto sięgnąć po sok z owocu noni i pić 30ml przed snem, na pusty żołądek (ok. 2 h po lekkim posiłku). Sok noni wzmaga produkcję tlenku azotu, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę komórek układu nerwowego.
Wyciąg z pestek grejpfruta– wzmacnia odporność, a gdy już dojdzie do zachorowania to łagodzi objawy i skraca czas choroby. Posiada silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych .
W aptekach czy w internecie, można zlaleźć wiele skutecznych środków na grzybicę. Prawdą jest, że bez ścisłej diety grzybica szybko znów rozprzestrzenie sie w organizmie. Bardzo skutecznym preparatem jest ParaProtex firmy Calivita. Osobiście znam kilka osób, którym pomógł w walce z różnymi pasyżotami, również z grzybicą. Pocztaj o nim, być może skorzystasz akurat z niego.
4. ZBUDOWANIE ZDROWIA JELIT
Zbyt duża ilość drożdży jest zabijana przez odpowiednie antyciała, ale ważne jest, aby zapewnić stały dopływ probiotyków. Są to "przyjazne" bakterie, mikroorganizmy, które żyją w przewodzie pokarmowym. Zdrowe bakterie tworzą w jelicie kolonie, jeśli jest ich mało, to robi się przestrzeń dla patogennych mikroorganizmów np. kolonii drożdży. Najliczniejsze bakterie znajdujące się w jelicie cienkim to gatunki Lactobacillus. W okrężnicy występują głównie Bifidobacteria.
Domowym sposobem, by rozprzestrzenić ć zdrowe bakterie w przewodzie pokarmowym jest zrobienie Rejuvelac (naturalny probiotyk) z kapusty. (PRZEPIS )
Źródłem dobrych bakterii probiotycznych mogą być też różne suplementy. Jednak ważny jest skład i jakość produktu. Wybieraj Najlepsze probiotyczne suplementy zawierają konkretne szczepy bakterii, które zostały przebadane i sprawdzone jako skuteczne w walce z drożdżami a jednocześnie bezpieczne dla człowieka oraz będą zidentyfikowane na opakowaniu poprzez wskazanie konkretnego szczepu. Wybieraj tylko te szczepy, które naturalnie występują w przewodzie pokarmowym. Ponadto bakterie probiotyczne powinny być odporne na działanie kwasu solnego w żołądku i mieć zdolność do kolonizacji w przewodzie pokarmowym człowieka.
Oto kilka szczepów bakterii używanych w produkcji probiotyków:
Lactobacillus acidophilus – stanowią pierwszą tarczę przeciw drzdżakom, wytwarzają środowisko w którym nie przeżyją zarazki chorobotwórcze taki jak : clostirium, bakterie coli oraz grzyby.
Bifidobacterium longum -hamuje rozmnażanie niepożądanych bakterii w jelicie grubym wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Lactobacillus rhamnosus – łagodzą nietolerancję laktozy, łagodzi zaparcia, łagodzi skutki alergii pokarmowych.
Lactobacillus brevis- wzmacnia system odpornościowy i pomaga uszczelnić ściany jelit, co jest ważne w zespole jelita wrażliwego
Probiotyki zażywaj zgodnie z instrukcją podaną przez producenta lub zgodnie ze wskazówkami sprzedawcy.
Jogurt , kefir źródłem probiotyków.
Bakterie wchodzące w skład fermentowanych produktów mlecznych np. jogurtu czy kefiru nie są odporne na działanie kwasu solnego w żołądku. Ponadto wiele osób cierpiących na Candida nie tolerują zawartości laktozy oraz cukru . Z tego względu kefir zaleca się dopiero w momencie, gdy candida będzie już w równowadze. Oczywiście wykluczone są słodkie jogurty a zaleca się raczej dobrej jakości jogurt lub kefir wykonane z surowego mleka. Można również zastosować kurację z grzybków tybetańskich.
5. KRYZYS OZDROWIŃCZY
Kryzysu ozdrowieńczego możemy doświadczyć podczas oczyszczania się organizmu z różnych toksyn. Komórki i tkanki zaczynają pozbywać się toksyn i odprowadzać je z krwi, do różnych narządów, obciążając tym jelita, nerki, płuca, skórę, nos, uszy, gardło i narządy rozrodcze. Organy te z kolei sa przeciążone i mogą dawać rózne niepożądane obawy, takie jak przeziębienia, czyraki, zakażenia nerek i pęcherza, bóle głowy, otwarte rany, biegunka i gorączka.
Objawy kryzysu ozdrowieńczego podczas walki z grzybicą, są spowodowane dużą liczbą grzybów, które uwalniają dużą toksyny do organizmu. Objawy te przypominają grypę i mogą być bardzo dokuczliwe. Mogą być złagodzone przez:
• witaminę C – 1000 miligramów witaminy C kilka razy dziennie lub w razie złego samopoczucia.
• kąpiel w soli Epsom, gdyż toksyny uwalniane są również przez skórę(dodać dwie filiżanki lub 500 gramów soli Epsom do ciepłej kąpieli wodnej).
Chcąc uniknąć kryzysu ozdrowieńczego nie należy popadać w skrajności we wprowadzeniu zmian do swojej diety i stylu życia. Ważne jest, aby stopniowo je wprowadzać, co pozwala organizmowi przystosować się do nich i zadoptować.
PAMIĘTAJ, ŻE OCZYSZCZANIE, TO CIĘŻKA PRACA DLA TWOJEGO ORGANIZMU, WZMOCNIJ WĄTROBĘ DOBRYM PREPARATEM Z SYLIMARYNĄ I PIJ 2 LITRY DOBREJ JAKOŚCI WODY!
ŚCISŁA DIETA OBOWIĄZUJE OD 6 DO NAWET 18 MIESIĘCY W ZALEŻNOŚCI OD SAMOPOCZUCIA I WYNIKÓW BADAŃ.
Jeśli już masz grzybicę to wykorzystaj walkę z nią do dobrych zmian w Twoim życiu. Zacznij jeść zdrowiej, wyjdź na spacer i zażywaj więcej ruchu. Takie zmiany przyniosą wiele pozytywnych rezultatów.
Życzę zdrowia!
2 komentarze
Super artykuł. Czy mogłaby Pani polecić jakiś sprawdzony sklep stacjonarny lub internetowy, gdzie mogłabym kupić kilka z w/w produktów?
dziękuję za komentarz. Produkty znajdzie Pani na stronie http://www.vitavita.pl Pozdrawiam