Olej kokosowy
Ostatnie lata przyniosły prawdziwą modę na olej kokosowy. Można go znaleźć już praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Pozostaje tylko pytanie czym, oprócz ceny, różnią się od siebie poszczególne słoiki z napisem „olej kokosowy”.
Olej kokosowy jest zdrowym tłuszczem nasyconym, który ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, które są korzystne dla osób cierpiących na grzybicę wywołaną przez Candida. Zabija on też się drożdżaki. Olej kokosowy wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, jest źródłem ważnych składników odżywczych, niezbędnych dla zdrowia, poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Olej kokoswy zapewnia szybkie źródło energii, biorze udział w procesach gojenia. Olej kokosowy jest bezpośrednio wchłaniany z jelita do żyły wrotnej i przesyłany bezpośrednio do wątroby, podczas gdy inne tłuszcze wymagają enzymów trzustkowych, by zostały najpierw przetworzone na mniejsze jednostki.
Olej kokosowy polecany jest sportowcom, bo jest zdrowym tłuszczem, który pomaga spalać tkankę tłuszczową oraz poprawia metabolizm.
W dużej mierze popularność oleju zawdzięczamy literaturze, między innymi autorowi książki „Cud oleju kokosowego” Dr. Bruce Fife. Według autora „olej kokosowy może pomóc:
- Zapobiegać chorobom serca, wysokiemu ciśnieniu krwi, miażdżycy i udarowi
- Zapobiegać cukrzycy i łagodzić objawy oraz zagrożenia zdrowia związane z tą chorobą
- Wzmacniać rozwój mocnych kości i zębów
- chronić przed osteoporozą
- Pobudzić utratę zbędnych kilogramów
- Zmniejszyć objawy związane z zapaleniem trzustki
- łagodzić objawy choroby pęcherzyka żółciowego
- łagodzić objawy związane z chorobą Crohna, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy i wrzodów żołądka
- Łagodzi ból i podrażnienia spowodowane przez hemoroidy
- zmniejszać przewlekłe stany zapalne
- chronić ciało przed rakiem piersi, okrężnicy i innymi nowotworami
- zapobiegać próchnicy i chorobom przyzębia
- zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się i chorobom zwyrodnieniowym
- łagodzi objawy związane z zespołem przewlekłego zmęczenia (….)
- zabijać bakterie, które powodują ból ucha, infekcje gardła, ubytki zębów, zatrucia pokarmowe, infekcje dróg moczowych, zapalenie opon mózgowych, rzeżączkę i setki innych chorób (….)
- łagodzi suchość, łuszczenie skóry
- zapobiega szkodliwym skutkom słonecznego promieniowania UV jak np. zmarszczkom, obwisłej skórze i plamom starczym
- zwalczać łupież”
Dr Bruce Fife „Cud oleju kokosowego”
Tłuszcz zawarty w oleju z kokosa należy do jednych z najzdrowszych na świecie, jest znakomitym źródłem energii nawet dla intensywnie ćwiczących sportowców.
Czy wiesz, że regularne spozywanie tłuszczu kokosowego powoduje utratę ochoty na słodycze?
Jak wybrać olej kokosowy?
RAFINOWANY OLEJ KOKOSOWY
Skąd zatem pogląd, że olej kokosowy jest niezdrowy? Winą można obarczyć producentów, którzy sprzedają rafinowany olej kokosowy. Rafinowany, czyli otrzymywany przy użyciu np. heksanu, który jest silnym rozpuszczalnikiem. Taki olej jest oczyszczony, pozbawiany charakterystycznego zapachu kokosa i z dodatkiem konserwantów, które mają przedłużyć trwałość. Naturalny olej kokosowy jest łatwo trawiony i wchłanianz, w przeciwieństwie do tłuszczów trans, które działają jak plastik w organizmie. Uwodornianie, zmniejsza ilość korzystnych dla zdrowia tłuszczy nasyconych i tworzy niezdrowe tłuszcze trans. Tłuszcze trans odpowiedzialne są miedzy innymi, za występowanie chorób krążenia i serca.
NATURALNY OLEJ KOKOSOWY
Naturalny olej kokosowy jest wytłaczany z wysuszonego kokosa i zachowuje wszystkie korzystne dla zdrowia właściwości. Ma on miły, lekko słodkawy smak, przyjemny zapach kokosa. taki olej:
- obniża poziom tkanki tłuszczowej
- poprawia metabolizm
- przeciwdziała chorobom serca
Smak oleju kokosowego doskonale sprawdzi się w kuchni orientalnej, indyjskiej ale też jako dodatek do sałatek. Można zrobić z niego majonez , sos winegret. Doskonale sprawdza się jako zamiennik masła, dodając ulubione składniki stworzysz pastę do chleba . Możesz na nim usmażyć jajecznicę, możesz dodać go do ciasteczek. możesz nawet spróbować przygotować majozez kokosowy. Nie zawsze się uadaje, ale ten z oleju rzepakowego też nie zawsze wychodzi.
Przepis na majonez z oleju kokosowego:
1 jajko
½ łyżki octu jabłkowego
½ łyżki musztardy
duża szczypta papryki
duża szczypta soli
1 i ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego (najlepiej świeżo tłoczonego)- nie może być gorący
zmieszaj wszystkie składniki dodając tylko ¼ szklanki oleju. Miksuj przez minutę, zacznij dolewać resztę oleju, delikatną, cienką stróżką, majonez będzie gęstniał, dopraw w razie potrzeby. Majonez kokosowy najlepiej spożyć od razu po zrobieniu, wtedy najbardziej przypomina tradycyjny majonez. Jeśli chcesz go pozostawić w lodówce to zamknij go szczelnie i przed ponownym użyciem wyjmij z lodówki 30 minut wcześniej. Smacznego!
Do czego jeszcze możemy użyć olej kokosowy?
- do nawilżania ciała- zamiast kremu
- do kawy zamiast śmietanki (możesz przygotować kawę kuloodporną)
- jako olejek do masażu
- do leczenia spękanych pięt
- do leczenia ran
- do zmniejszenia blizn
- jako balsam do ust
- serum do włosów
- do usuwania makijażu oczu
Zachęcam Was do używania oleju kokosowego z pewnego źródła i do korzystania z jego dobrodziejstwa.
Piszcie w komentarzach do czego Wy używacie oleju kokosowego
2 komentarze
Ja mieszam z łyżeczką soli i robię sobie peeling do ciała, Super- poelcam 🙂
Od nastepnego poniedzialku zaczynam odchudzanie,
kto się odchudza ze mna? Wyszperałam w internecie dobry plan na chudniecie, wygoglujcie sobie – Jak
szybko schudnąć Kamidoni zaleca