Naturalne antybiotyki
występują w różnych warzywach, owocach czy ziołach. Poznaj 10 bogatych we właściwości antybiotyczne produktów.
Hipokrates powiedział: "Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek będzie pokarmem."
W ciągu ostatnich kilku dekad, nadmierne stosowanie antybiotyków doprowadziło do sytuacji, której rezultatem było powstanie bakterii odpornych na leki i "superbakterii", które ewoluują szybciej niż naukowcy mogą dowiedzieć się, jak z nimi walczyć. Wizja przyszłości, w której bakterie są na szczycie łańcucha pokarmowego nie jest już wcale taką utopią.
Na długo przed powstaniem antybiotyków farmaceutycznych – opracowanych w 1940 roku, istniała żywność i zioła, które pomagały chronić przed zakażeniem i chorobami na co dzień. Wielu z tych naturalnych obrońców nadal pozostaje w użyciu w holistycznej uzdrawiającej medycynie naturalnej na całym świecie.Ważne jest dostarczanie tego co organizm potrzebuje do walki z infekcją. Naturalne antybiotyki są ukryte w wielu znanych Ci produktach.
Te naturalne antybiotyki są dostępne dla Ciebie w tej chwili!
Zamiast czekać, aż pojawi się choroba lub odkryć, że leki nie działają na jakiś szczep wirusa lub chorobę, możesz zacząć budować swój system odpornościowy z wyprzedzeniem. Dawno używane pokarmy i zioła nie utraciły zdolność zwalczania bakterii. Od setek lat to co działało ,działa do dziś. Dodatkowym atutem tych naturalnych antybiotyków jest fakt, że działają bez skutków ubocznych, oczyszczają i tworzą równowagę w organizmie.
Czosnek
Surowy czosnek zawiera związek o nazwie allicyna, który ma właściwości podobne do penicyliny. Czosnek ma działanie antybiotyczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze i antyutleniające. Przez ponad siedem tysięcy lat, jest on z powodzeniem stosowany wewnętrznie i zewnętrznie w leczeniu chorób. Czosnek działa jak naturalne antybiotyki, stosuj go w przypadku zapalenia, przeziębienia do poważnych infekcji, grzybicy itp. Dla osób, które z różnych powodów nie jedzą czosnku powstały suplementy czyli czosnek zamknięty w kapsułce. Czosnku jest nie tylko silnym antyutleniaczem, zawiera też wiele witamin, substancji odżywczych i składników mineralnych, które są korzystne dla zdrowia. Cena czosnku jest bardzo niska w porównaniu do leków i wizyt lekarskiech.
Miód
Starożytni Rzymianie używali miodu na polu bitwy w leczeniu ran i zapobieganiu zakażeniom. Cywilizacje na całym świecie nadal uważają miodu jako jednego z najlepszych naturalnych antybiotyków, środków przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i antyseptycznych, znanych człowiekowi od tysięcy lat. Miód Manuka z Nowej Zelandii został uznany za najlepszy pod względem poziomu przeciwutleniaczy i leczniczych mocy.Enzym występujący w miodzie uwalnia nadtlenek wodoru. Proces ten pomaga organizmowi zwalczać zakażenia i zapobiega rozwojowi bakterii. Miód działa kojąco na układ trawienny, usuwa toksyny z krwi i pomaga wątrobie działać bardziej efektywnie. Połączenie miodu z cynamonem daje impuls do układu odpornościowego, i wzmacnia białe krwinki, odpowiedzialne za odporność! Surowy, organiczny miód jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ większość metod pasteryzacji zabija działanie antyoksydacyjne.
Kapusta
W kapuście znaleziono związki siarki, które skutecznie walc jaką nawet z komórkami raka. W 1 filiżance świeżej kapusty znajduje się 75% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kapusta działa też antybakteryjne. Dobrym pomysłem jest jedzenie rozdrobnionej surowej kapusty w sałatkach, jako dodatek do dań lub picie świeżego soku z kapusty (np. z miodem). Jest to doskonały sposób, aby poprawić trawienie, zapobiegać chorobom, a nawet przywrócić prawidłową wagę!
Wyciąg z pestek grejpfruta
The Journal of Medicine opublikował badania, w które przedstawiono wyciąg z pestek grejpfruta jako skuteczny wobec ponad 800 rodzajów wirusów i bakterii, ponad stu odmian grzybów i wielu pasożytów. Jest też skutecznym antyoksydantem, zwiększa odporność, naturalnie alkalizuje organizm (odkwaszanie organizmu) , i pomaga w trawieniu poprzez poprawę stanu flory jelitowej.
Naturalny ocet jabłkowy (ACV)
Korzyści z codziennej podaży niewielkich dawek octu jabłkowego obejmują właściwości antybiotyczne i antyseptyczne, naturalnie alkalizujące organizm. Ocet jabłkowy może pomóc również w obniżeniu poziomu cholesterolu i ryzyku zachorowania na raka. Naturalny ocet jabłkowy może być stosowany miejscowo do dezynfekcji i sterylizacji.
Olej kokosowy
z pierwszego tłoczenia Extra Virgin
Korzyści ze stosowania oleju kokosowego jest wiele, nie dość, że to naturalnie występujący środek o właściwościach przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych ma też mnóstwo przeciwutleniaczy, które nie występują nigdzie indziej w naturze. Olej kokosowy wzmocni układ odpornościowy, przywróci równowagę w pracy tarczycy, cholesterolu i poziom cukru we krwi, a nawet poprawi funkcjonowanie mózgu. Bezpieczny w użyciu wewnętrznie i zewnętrznie, olej kokosowy jest jednym z najbardziej wszechstronnych i niepowtarzalnych prezentów od Matki Natury. Dodaj go do porannej kawy dla dodatkowej energii i jaśniejszego umysłu przez cały dzień.
Echinacea
Działa podobnie do czosnku, Echinacea jest dobrze tolerowana i może stymulować układ odpornościowy poprzez zwiększenie naturalnych machanizmów obronnych w krwiobiegu podczas infekcji . Pochodzi z Ameryki Północnej, Echinacea była używana od wieków w medycynie plemiennej w leczeniu bólu i choroby. Ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Stosuje się ją na ogół w ciągu pierwszych oznakach choroby i nie należy przyjmować echinacei dłużej niż dziesięć dni bez przerwy. Jest on dostępny w postaci syropów i tabletek. Działa jak naturalne antybiotyki.
Kiszonki
Probiotyki to jedno z najbardziej niezwykłych odkryć ostatniej dekady. Służą zachowaniu naturalnej flory bakteryjnej jelit (dobre bakterie) znajdującej się w przewodzie pokarmowym. Badania dowodzą, że zrównoważona flora bakteryjna jest jednym z kluczy do ogólnego samopoczucia, odporności i zapobiegania nowotworom. Te dobre bakterie są tak istotne dla zdrowia, że lekarze zalecają obecnie probiotyki podczas kuracji antybiotykiem. Źródłem probiotyków są kiszonki. Sfermentowana żywność jest pełna antyoksydantów i mikroorganizmów, które działają na różne procesy w ciele. Niepasteryzowana kiszona kapusta, kiszone ogórki, ocet jabłkowy, kim chi (koreański danie z kapusty), kiszone buraki albo domowy zakwas buraczany są doskonałym sposobem na poprawę równowagi w jelitach.
Srebro koloidalne
Naturalne antybiotyki to także koloidalne srebro – jest mieszaniną cząstek srebra zawieszonych w płynie, które były używane od stuleci. Zabieg ten ma charakter tymczasowy, ponieważ zbyt duża ilość srebra – (ciężki metal) może być toksyczna. Srebro koloidalne wyłącza enzym, który jest potrzebny, by bakterie jednokomórkowe mogły się rozmnażać. Pozbawione dopływu tlenu, bakterie i wirusy są niszczone, bez szkody dla Ciebie.
Olejek z oregano i inne zioła
Badania medyczne wykazały, że wiele wypróbowanych preparatów ziołowych działa tak dobrze jak setki lat temu. Olejki eteryczne pozyskane z ziół dawno zostały uznane za korzystne dla zdrowia. Kraje śródziemnomorskie są domem dla wielu z najpotężniejszych ziół, w tym oregano. Olejek z oregano stosuje się przeciw drobnoustrojom, przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie w leczeniu ran, chorób układu oddechowego, zaburzenia przewodu pokarmowego, a nawet przeziębienia. Mnóstwo przeciwutleniaczy jak np. fenole i flawonoidy leczą, ale także wzmacniają układ odpornościowy.
Naturalne właściwości antybiotyczne wielu ziół dopiero teraz poddane są analizie i ich działanie potwierdzone jest przez naukowców na całym świecie. Stanowią one naturalne alternatywy, aby zwiększyć swoją odporność i można dodać je do przygotowywania posiłków. Ziele angielskie, tymianek, cynamon, bazylia, rozmaryn, kurkuma, papryka ostra, papryka chili, goździki, imbir, anyż, nasiona gorczycy i kopru włoskiego, to tylko kilka naturalnych ziół, które należy rozważyć w swojej codziennej diecie. Niektóre z nich są dostępne w postaci olejków eterycznych, które zwiększają swoją moc uzdrawiania.
Przepisane przez lekarza antybiotyki zabijają wszystkie bakterie – zarówno dobre, jak i złe – pozostawiając ciało pozbawione naturalnej zdolności do zwalczania infekcji i zwalczenia choroby. Jeżeli Twoim celem jest zwiększenie odporności i zachowanie zdrowia zainteresuj się naturalnymi sposobami walki z bakteriami. Dodając te leki naturalnie do jedzenia i włączając je do swojego życia, można aktywnie pracować, aby utrzymać organizm w zdrowiu i równowadze.
Żródło: http://www.myhealthwire.com/news/herbs-supplements/796